Castello Consort – Muziek uit de Lage landen
Datum/Tijd
za 10 juni 2023 | 20:00 - 21:15
Locatie: Goede Rede
barok, oude-muziek
Het Castello Consort speelt de mooiste (en vandaag de dag zelden uitgevoerde) muziek die door het ensemble Musica di Camera in het zeventiende-eeuwse Brussel gespeeld werd – nu te horen in het programma ‘Symphoniæ’.
Toelichting op het programma
Ensemble Musica di Camera bestond uit voornamelijk Oostenrijkse, Duitse en Italiaanse musici, en had een grote invloed op de ontwikkeling van kamermuziek in de Lage Landen.
Symphoniae
In 1647 reisde aartshertog Leopold Wilhelm van Oostenrijk naar Brussel, om hier de hoogste gezagdrager van de Zuidelijke Nederlanden te worden. Hij hield zó van muziek, dat hij zijn complete Oostenrijkse hofkapel met hem meebracht: ensemble Musica di Camera, een grote inspiratie voor de lokale componisten.
Nederlandse componisten zoals Nicolaes à Kempis en Philipp van Wichel schreven voor typisch ‘Italiaanse’ gemengde instrumentaties met (koper)blazers en strijkers. Bovendien begonnen ze te experimenteren met nieuwe vormen van muzikale expressie. Tegelijkertijd werden in Antwerpen collecties bladmuziek van de succesvolle Italiaanse componisten Dario Castello en Marco Uccellini gedrukt.
Programma:
Nicolaes a Kempis – Symphonia Prima à 3
Leonora Duarte – Sinfonia Terza à 5
Biagio Marini – Sinfonia Sesto Tuono
Nicolaes a Kempis – Symphonia Seconda à 4
Dario Castello – Sonata Quarta à 2
Leonora Duarte – Sinfonia Quarta à 5
Philipp Van Wichel – Sonata Terza
Leonora Duarte – Sinfonia Settima à 5
Dario Castello – Sonata Sesta à 2
Nicolaes a Kempis – Symphonia Settima à 2 supra ut re mi fa sol la
– Symphonia Settima à 2 supra Ciaconna
Marco Uccellini – 4 Symphoniæ
Nicolaes a Kempis – Symphonia Septima à 4, supra Cuc Cuc
De musici:
viool: Elise Dupont
viool & altviool: Sakura Goto
viola da gamba & basviool: Anne-Linde Visser
trombone: Matthijs van der Moolen
luit & theorbe: Giulio Quirici
harp & blokfluit: Emma Huijsser
Castello Consort
Het Castello Consort is een ensemble voor muziek uit de renaissance en vroegbarok (16e en 17e eeuw). Deze jonge musici kenmerken zich door hun zangerige, expressieve klank en hun harmonieuze samenspel. De basis van het ensemble wordt gevormd door Elise Dupont (viool), Matthijs van der Moolen (trombone) en Anne-Linde Visser (basviool & viola da gamba). De bezetting wordt voor ieder programma uitgebreid met gastmusici.
In 2017 werd het ensemble geselecteerd voor het prestigieuze Eeemerging programma, dat namens Creative Europe een kleine selectie van de meest veelbelovende jonge Europese ensembles voor oude muziek stimuleert met onder andere masterclasses en concerten op internationale podia. Als onderdeel van dit programma is het ensemble uitgenodigd voor residenties bij het NCEM in York (UK) en GhislieriMusica in Pavia (IT).
Daarnaast spelen zij in diverse Nederlandse concertseries, zoals Kasteelconcerten, Musica Antica da Camera, Prelude Klassiek en InCanto. En werken mee aan educatieve projecten.
Het Castelllo Consort heeft zich snel ontwikkeld tot een toonaangevend ensemble dat het experiment niet schuwt. Om hun interpretaties van de oude muziek optimaal te kunnen realiseren en de vroeg 17e-eeuwse klanken zo goed mogelijk te kunnen benaderen, heeft het ensemble zelfs een speciaal orgel laten bouwen (2020).
Het orgel is logé in de Franse Kerk in Voorburg.
Artist in Residence 2023
Toen het Castello Consort in 2018 bij Goede Rede Concerten een concert gaf, vielen de jonge musici al op door kwaliteit, initiatief en ambitie. Wij zijn ze daarna ook blijven volgen. Dat heeft ons gebracht tot de keuze van het Castello Consort als Artist in Residence 2023. Actief en energiek. Met vernieuwende programmering, o.a. een project waarin oude muziek wordt verbonden met hedendaagse componisten. En initiatieven als het laten bouwen van een verplaatsbaar orgel. Daarnaast doen zij educatieve projecten, onderzoek en nemen deel aan het festival Oude Muziek in Utrecht.
Wij zullen een jaar samenwerken aan een serie van 6 verschillende concerten, een mooi afgerond geheel qua programmering (Frans, Engels, Nederlands, Duits, Italiaans) met een prominente rol van hun orgel en voorgesteld met een bezetting die varieert van 6 tot 15 musici. Verder zijn er diverse nevenactiviteiten zoals workshops en een eigen ontwikkeltraject.
Meer info over het complete Programma.
Expositie
Expositie van beeldend kunstenaar en docent Collin de Bruin. Hij maakt bijzondere collage-met-poëzie werken en prachtige urbex foto’s. Meer info
Kaarten bestellen is nu niet of niet meer mogelijk. Bel desgewenst 06 80140467 voor informatie.